RETETE

  •  DOVLECEI UMPLUTI CU LEGUME

    Ingrediente

    2 dovlecei, 2 fire ceapa verde, 200 g legume (morcov, fasole verde, broccoli, porumb, mazare, ardei gras), marar, patrunjel, busuioc, 1 rosie, cascaval (daca nu tineti post - altfel puteti renunta sau inlocui cu tofu), sare, piper, 5 linguri ulei. 
  • Mod de preparare  

    Dovlecei umpluti cu legume este o reteta simpla si delicioasa. Pentru a pregati aceasta mancare de post aveti nevoie de 200 g legume. Puteti face combinatia care va place mai mult.
    Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua pe lungime, apoi li se scoate miezul cu ajutorul unei lingurite. Ceapa tocata marunt se inabusa in 2 linguri ulei, se adauga miezul scos de la dovlecei- tocat marunt si legumele- spalate, curatate si taiate in bucati mai mici. Se lasa la calit pana se inmoaie toate. Se adauga marar, patrunjel, busuioc si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
    Se umplu dovleceii cu amestecul de legume. Deasupra fiecaruia se rade cascaval si se pun felii de rosii. Se aseaza apoi, intr-un vas termorezistent, impreuna cu 100 ml apa, 3 linguri ulei si un praf de sare. Se acopera cu un capac sau cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentru 25 minute. Se indeparteaza capacul si se mai lasa la cuptor inca 15- 20 minute.

    • PRAJITURA CU VISINE, CACAO 
    • Ingrediente
    • Blat
    • 11 oua (7 oua medii si 4 oua mari)
    • 255 g zahar tos
    • 235 g faina
    • 50 g cacao
    • 10 g praf de copt
    • 250 g visine congelate
    • Glazura
    • 90 g ciocolata amaruie
    • 1 lgt ulei palmier/ulei floarea soarelui
    • 30-40 ml cafea tare
    • Decor
    • coaja de la 2 portocale
    • 1 lg zahar + 3 lg de apa
    • felii de capsune
    • frunze de menta

    Mod de preparare
    1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius.
    2.Separam albusurile de galbenusuri. 
    3. Batem albusurile spuma cu 132 g de zahar pana cand acesta se dizolva complet.
    4. Galbenusurile le batem cu 123 g zahar pana cand capata o culoare deschisa si isi tripleaza volumul.
    5. Amestecam cu ajutorul unei spatule, galbenusurile batute cu albusurile spuma.
    6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt, pastram doua linguri din amestec, iar restul il cernem in ouale batute putin cate putin si il incorporam cu miscari circulare, de jos in sus cu ajutorul spatulei/lingurii de lemn.
    7. Visinele le dam prin amestecul de faina si cacao dat deoparte si le incorporam in compozitie.
    8. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu dimensiunile 36 x36 cm si introducem in cuptorul preincalzit la timp de 45 min. Verificati cu o scobitoare, daca iese curata atunci prajitura e coapta.
    9. Scoatem, lasam la racit si apoi taiem in patrate de 6x6 cm.
    10. Glazura o preparam astfel : intr-un vas punem ciocolata uleiul de palmier si cafeaua si topim la foc mic amestecand continuu. Cat este inca fierbinte glazuram fiecare bucata.
    11. Pentru decor taiem fasii subtiri din coaja de portocala cu ajutorul unui curatator de legume. Punem apa si zaharul la fiert, iar cand dau in clocot aruncam coajile de portocale, lasam 5 minute si apoi oprim focul. Scoatem cojile la scurs intr-o farfurie, iar apoi le putem utiliza la decor, punandu-le deasupra feliilor de capsune.


    Nota!
    1. In locul visinelor puteti folosi orice alt fruct proaspat, congelat sau deshidratat.
    2. Dublati cantitatea de glazura pentru ca este doar pentru jumatate de tava.

Niciun comentariu: