28 aprilie 2011

JUNII BRASOVULUI


De joi, Braşovul va fi în sărbătoare, evenimentele primordiale fiind legate de primirea titlului de Capitala Verde a României şi concertele susţinute de Direcţia 5 şi Damian Drăghici

De joi Braşovul îmbracă hainele de sărbătoare. În perioada 28 aprilie – 1 mai va avea loc ediţia 2011 a Zilelor Braşovului care vor culmina duminică cu Sărbătoarea Junilor, coborârea lor în Cetate şi apoi ospăţul de la Pietrele lui Solomon. „Am pregătit un program divers, plin de evenimente atât culturale, cât şi legate de istoricul medieval al Braşovului. Sperăm acum ca şi vremea să ţină cu noi, pentru că ea nu reuşim să o gestionăm. În rest credem că surprizele pregătite vor fi pe placul publicului”, ne-a declarat primarul George Scripcaru.
În acest an nu va mai fi organizată parada de deschidere a Zilelor Braşovului pentru a nu mai fi blocată circulaţia prin oraş. Primarul George Scripcaru spune că prima zi a sărbătorii fiind joia, adică o zi lucrătoare, nu are rost să fie dată peste cap activitatea din oraş. Şi ca şi în anii precedenţi, în centrul istoric vor avea loc mai multe târguri. În Piaţa Sfatului va fi Târgul de flori, pe Promenada de pe B-dul Eroilor Târgul de Meşteşugari, pe str. Diaconu Coresi Târgul ONG-urilor, iar str. Michael Weiss se va transforma în Uliţa vinului.
Un eveniment important va fi cel de primire, acasă, din partea ministrului Mediului şi al Pădurilor, Ladislau Borbely a premiului „Braşov - Capitala Verde a României”. Voluntarii Eco Flash Mob îmbrăcaţi în verde vor putea fi văzuţi prin Braşov făcând un traseu pe biciclete, în centrul istoric şi vor impărţi flayere şi materiale informative, iar la Cortul „Braşov – Capitala Verde a României” se vor organiza concursuri cu premii şi acţiuni de informare.
Vineri, organizatorii au pregătit braşovenilor două concerte de excepţie. Ambele sunt organizate în cadrul acţiunii „Braşov - Capitala verde a României” şi îi au ca protagonişti pe cei din trupa Direcţia 5 şi pe Damian Drăghici care va prezenta două dintre proiectele sale.

Promovarea Junilor se face cu bani europeni
Anul trecut, Primăria Braşov a câştigat un proiect cu finanţare europeană prin care Braşovul va fi promovat ca „Centrul turismului românesc”. Cecilia Doiciu, directorul Direcţiei Relaţii Externe din cadrul Primăriei Braşov, spune că în cadrul acestui proiect sunt vizate a fi promovate monumentele de arhitectură din zona istorică, sărbătoarea Junilor şi Masivul Postăvarul. „Prin acest proiect se realizează şi materiale de informare, broşuri, fly-ere cu fiecare din aceste puncte de atracţie. Iar pentru Junii braşoveni vor fi realizate materiale de informare pentru fiecare grupare de juni, care vor conţine istoria şi obiceiurile specifice”, ne-a declarat Cecilia Doiciu. Valoarea totală a acestui proiect este de 990.000 de lei din care partea nerambursabilă se ridică la peste 700.000 de lei. Şi pentru că o parte a banilor din acest proiect sunt destinaţi sărbătorii din Duminica Tomii, întreg evenimentul „Zilele Braşovului” este realizat cu foarte puţine fonduri de la bugetul local, pentru că alte evenimente sunt susţinute de către organizatorii concursului „Capitala Verde a României” pe care l-a câştigat municipiul Braşov.

Festival Medieval în Cetate
De vineri până duminică, pe Cetate vor avea lor diverse acţiuni culturale şi istorice prinse în cadrul Festivalului Medieval. Vor fi prezentate ateliere interactive cu publicul de mânuire a armelor, tras cu arcul, aruncarea suliţei, armurărie şi dansuri.

Preluat de pe Buna ziua Brasov

Niciun comentariu: