26 ianuarie 2016

SFANTA URSULA

Sfânta Ursula  este în tradiţia catolică o martiră creştină care a trăit în Köln în secolul al IV-lea. Ursula este patroana a Ordinului Ursulinelor, călugăriţe care au activat şi în Transilvania. Prăznuirea ei în Biserica Catolică este la data de 21 octombrie.

Din cauza lipsei de informaţii despre grupul anonim de sfinte fecioare, care la o dată nesigură au fost ucişi la Köln, comemorarea sfintei Ursula a fost iniţial omisă din calendarul catolic al sfinţilor. Acest lucru a fost corectat în anul 1969. Dar aceste fecioare şi sfânta Ursula a fost întotdeauna ţinute în lista oficială a sfinţilor Bisericii Catolice.
 
Legenda spune că Sfânta Ursula a fost o prinţesă romano-britanică, care, la cererea tatălui ei regele Donaut de Dumnonia din sud-vestul Angliei, a ridicat ancora să se alăture viitorului ei soţ, guvernatorul păgân Conan Meriadoc de Armorica (din Anglia), împreună cu alte 11.000 de slujitoare virgine.

Cu toate acestea, o furtună miraculoasă le-a adus peste mare, într-o singură zi într-un port din Galia, unde Ursula a declarat că, înainte de căsătorie, va întreprinde un pelerinaj prin Europa. Ea s-a îndreptat către Roma, împreună cu slujitoarele sale şi, spune legenda, l-a convins pe Papa Cyriacus (necunoscut în evidenţele pontificale), şi pe Sulpicius, episcop de Ravenna, să i se alăture. S-a stabilit la Koln, care ulterior a fost asediat de huni.

După cucerirea oraşului de către Huni toate fecioarele au fost decapitate într-un masacru. Se crede că conducătorul hunilor a omorât-o pe Ursula în anul 383.

sursa:wikipedia.org

Niciun comentariu: