05 iunie 2009

SIFILIS O BOALA GREA


SIFILISUL este o boala infectioasa,contagioasa,cu evolutie cronica,intermitenta,data de un microorganism.Este transmisa pe cale genitala,foarte rar pe alte cai,si poate afecta orice tesut sau organ.
In cele trei faze ale sale (primara,secundara si tertiara)poate simula alte boli,motiv pentru care i se mai spune „marele imitator” sau „maimuta tuturor bolilor”.
SIFILISUL PRIMAR reprezinta perioada de invazie,care incepe la contactul infectant si poate trece neobservata.Uneori se constata,din anamneza,un contact cu 1-8 saptamani inainte,cu o persoana bolnava.Le- ziunea tipica este reprezentata prin sancrul de la portile de intrare,cel mai frecvent penisul,labiile sau colul uterin.
Diagnosticul diferential al sancrului sifilitic(sifilom primar)se face cu sancrul moale,herpesul genital,balanita eroziva circinata,ero – ziuni posttraumatice,neoplasm.Orice leziune a organelor genitale externe trebuie considerata ca o leziune posibila de sifilis primar.
SIFILISUL SECUNDAR reprezinta perioada de diseminare; apare la 7 – 10 saptamani dupa contactul infectant si la 2-3 saptamani de la aparitia sifilomului primar,o data cu trecerea treponemelor din ganglioni(unde numarul lor este foarte mare)in circulatie.Urmeaza o a doua”incubatie”, pana la aparitia primelor leziuni cutanate,care survin dupa circa 45 de zile de la aparitia sifilomului si la 60-70 zile de la contactul infectant.

Un comentariu:

Anonim spunea...

de ce nu sunt poze..e stupid asa..fara makar o imagine??:(:(:(