28 iulie 2012

SCRUTIN: Cum votăm la referendum? - MyTex Brasov

SCRUTIN: Cum votăm la referendum? - MyTex Brasov
Un număr de 517.248 de alegători din judeţul Braşov sunt aşteptaţi duminică la vot pentru a-şi exprima opţiunea privind demiterea sau nu a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

PDL şi Traian Băsescu şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la referendum.
Cetăţenii care participă la referendum vor primi un singur buletin de vot, prin care se vor pronunţa prin „DA” sau „NU” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”.
Spre deosebire de alte scrutine care se încheiau la orele 21.00, de data aceasta votarea se va desfăşura între orele 7.00 şi 23.00. Alegătorilor care la ora 23.00 se află în incinta secţiei de votare li se va permite să îşi exercite dreptul electaral.
Pentru buna desfăşurare a referendumului, în judeţ vor funcţiona 447 de secţii de votare, dintre care 177 sunt în municipiul Braşov. Au fost distribuite 568.973 de buletine de vot şi autocolantele aferente, care vor fi aplicate pe cărţile de identitate ale alegătorilor, precum şi câte cinci ştampile cu menţiunea „VOTAT 2012 RPDR” pentru fiecare secţie, respectiv 2.385.
În judeţ nu vor fi amenajate secţii speciale pentru turiştii aflaţi în diferite staţiuni sau alte zone de agrement, aceştia având posibilitatea să voteze alături de localnici, dar pe liste speciale.
Prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, ne-a declarat că pentru Poiană, Râşnov, Bran-Moieciu, Sâmbăta de Sus şi alte câteva zone turistice a fost suplimentat numărul buletinelor de vot.

Urna mobilă, disponibilă doar la cerere
Cetăţenii care în ziua referendumului se află în localitatea de domiciliu votează la secţia la care sunt arondaţi, în caz contrar îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi într-o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei. Persoanele netransportabile, aflate în spitale sau instituţii de ocrotire socială, deţinuţii şi cei aflaţi în arest preventiv pot solicita, în scris, o urnă mobilă. Cererile de votare şi tabelele centralizatoare cu acest tip de alegători trebuie depuse de către reprezentanţii unităţilor respective la cele mai apropiate secţii de votare în cursul zilei de sâmbătă, între orele 18.00 şi 20.00.  
Accesul participanţilor la referendum în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare participant va prezenta actul de identitate sau adeverinţa. După verificarea de către reprezentanţii biroului electoral al secţiei de votare a înscrierii în copia de pe lista electorală permanentă sau după înscrierea în aceea suplimentară, alegătorul va primi buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR”.
Participanţii la referendum îşi vor exprima opţiunea într-o cabină închisă, aplicând ştampila numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, pentru ca acesta să fie valid. După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă.
Certificarea prezenţei la vot se face prin aplicarea timbrului autocolant cu menţiunea „VOTAT” pe cartea de identitate, pe actul provizoriu, pe buletinul de identitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic, precum şi pe carnetul de serviciu militar, după caz.

Program special la Evidenţa Populaţiei
Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Braşov, şi-a adaptat programul de lucru cu publicul astfel încât să rezolve în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate persoanelor cu drept de vot.
Astăzi, la Evidenţa Populaţiei se va lucra între orele 8.00-16.00, iar duminică între 8.00-22.00. Şi serviciile de specialitate din judeţ îşi vor prelungi programul de lucru în acelaşi interval de timp.

Niciun comentariu: