18 mai 2009

CIUPERCI OTRAVITOARE


In Europa sunt cunoscute ca. 5000 de soiuri de ciuperci din care 150 sunt otrăvitoare, dar numai câteva provoacă intoxicaţii mortale. Printre ciupercile foarte toxice cunoscute sunt „Amanita phalloides”, „Cortinarius orellanus” şi „Cortinarius rubellus”.

Unele ciuperci sunt numai pentru anumite persoane alergice toxice ca de exemplu, „Paxillus involutus” sau „Tricholoma flavovirens”. Alte ciuperci cauzează prin consum mutaţii genetice ca „Lyophyllum connatum”.

In mod frecvent apar intoxicaţii cu „Cortinarius infractus”, „Inocybe rimosa”, „Amanita phalloides” şi „Boletus pinophilus” din cauză că se pot confunda uşor cu ciupercile comestibile.

Ca o curiozitate se poate aminti ciuperca toxică „Gyromitra esculenta” care este culeasă în nordul şi estul Eurpei, însă toxicul prin fiebere se descompune fiind termolabil. Este greşită părerea de a crede că ciupercile consumate de melci sau insecte n-ar fi toxice pentru om, la culesul ciupercilor este indicat să fie considerat toxică ciuperca necunoscută.

Niciun comentariu: