28 mai 2009

ORHIDEEA


Este interesant de stiut ca Theophrast (370 – 285 i.Hr.) da numele de „orchis” catorva specii de plante ce aveau in pamant niste tuberozitati. In lumea noastra, orhideele reprezinta cele mai admirate si mai apreciate flori pentru diversitatea extraordinara de forme si culori.
Orhideele sunt raspandite aproape pe tot globul, de la campiile joase la altitudinile de 2000 m si chiar 4000 m. Cunoscute inca din antichitate, orhideele sunt mentionate si in scrierile lui Confucius (551 – 479 i.Hr.) ca plante folosite la decorarea interioarelor.
Primele orhidee tropicale au fost aduse in Europa in cursul secolului al XVI-lea de catre exploratori, comercianti si misionari evanghelici. Evolutia cultivarii orhideelor de la botanistii si amatorii pasionati la productiile colerciale a fost foarte lenta. Printre cei ce si-au legatnumele de istoria acestor plante fascinante sunt A. ward, G. Morel, J. Lindley. Daca la inceput erau aproape impsibil de reprodus in afara habitatului padurii tropicale, motiv pentru care se vindeau extrem de scump, fiind accesibile persoanelor foarte bogate, astazi nust practicate culturi la nivel industrial ca urmare a inmultirii lor „in vitro”.
Maginile alaturate ilustreaza una dintre cele 25.000 – 30.000 de specii, care senumeste Phalaenopsis. In greaca „phalaina” inseamna fluture, iar „opsis” – asemanare. Plantele din acest gen, an forma de fluture asadar, sunt originare din Indonezia, Filipine si India.

Niciun comentariu: