13 mai 2009

FAUNA DIN PESTERILE ROMANIEI


Fauna terestra a pesterilor cuprinde numeroase specii troglofile sau subtroglofile cu o raspandire mai larga in aceasta zona. Speciile mai reprezentative sunt semnalate in pesterile: Ratei, Pestera Ialomitei, Pestera Mica si Pestera Ursului, ultimele doua situate in Cheile Tatarului.
In Pestera Ratei au fost semnalate: Paranemastoma sillii, Neanura plena, Thaumanura carolii, Onychiurus armatus, O. carpaticus, Folsomia quadriocellata, Stenophylax permistus, S. vibex speluncarum, Micropterna sequax, Limonia nubeculosa.
In Pestera Ialomitei s-au gasit: Fridericia ratzeli, Parasitus niveus, Euryparasitus emarginatus, Folsomia listeri, Catops tristis, Duvalius procerus, Niptus crenatus, Ceratophysella sigillata, Onychiurus armatul.
In Pestera Mica din Cheile Tatarului semnalam prezenta speciilor: Onychiurus armatus, O. subgranulosus, Stenophylax perinistus, S. vibex speluncarum.
In Pestera Ursului din Cheile Tatarului se gasesc: Enchytraeus albidus, Parasitus niveus, Lepidocyrtus serbicus, Tomocerus flavescens, Neelus murinus.

5 comentarii:

Unknown spunea...

E mult prea "tehnic" blogul tau, multa informatie stiintifica... De ce?

Unknown spunea...

pentru ca consider ca oamenii ar trebui sa acumuleze mai multe informatii, pentru a putea ajunge la un nivel de civilizatie . informatiile sunt din diferite domenii de la tehnica, bilogie, evenimente, stiri si chiar interviuri.
poate e mai greu de citit aceste informatii in exprimarea de pe blog dar presupun ca vor ajunge aici doar oameni care au rabdarea de a citi si a se informa.

Unknown spunea...

In general oamenii se duc pe site-uri specializate, nu au timp sa caute... Traim prea accelerat din pacate si nu ne mai uitam in jur, la cei ce sunt capabili sa dea fara sa ceara nimic in schimb...

Unknown spunea...

e adevarat timpul e scurt si nu prea mai avem timp de pierdut cu cautarile dar acesta pana la urma este un blog si asta inseamna ca pot posta cam ce imi doresc eu. eu consider ca informatiile astea sunt interesante si de asta le postez. poate de asta sunt atat de diverse pentru altfel mi-as fii facut un site cum spui tu specializat pe un anumit domeniu....nu ca nu as avea:)

Viorel Iraşcu spunea...

Lali, pentru mine sunt interesante informatiile. Atit as dori, sa scrii unde sunt aceste minunatii. Te ajut eu sau completez eu.Este vorba despre Muntii Bucegi, zona carstica recunoscuta, unde Ialomita si Ialomicioara, formeaza o salba de chei, printre care si pe cele ale Tatarului. Cu respect. Vio'