Numar portii: 10 bucati
Grad de dificultate: medie
Ingrediente Galuste Cu Caise:
- 5 caise mici (ale mele au avut ~5 cm. diametru)
- 250 de grame branza de vaci bine scursa de zer
- 1 ou
- gris – 2 linguri de supa cu varf
- faina – 2 linguri de supa cu varf
- 60 de grame de pesmet
- 1 lingura de ulei
- 30 de grame de unt
- zahar tos – dupa gust
- sare
- 2 plicuri de zahar vanilat sau 2 pastai de vanilie naturala
- optional: coaja de lamaie, scortisoara
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru
Preparare Galuste Cu Caise:
1. Puneti pe foc o oala cu apa (4-5 litri) in care adaugati 1 lingurita cu varf de sare.2. Intr-o tigaie, incingeti uleiul si adaugati untul. Cand untul se topeste, se adauga tot pesmetul si se amesteca continuu cu o lingura de lemn pana cand se rumeneste si incepe sa miroase frumos a placinta coapta (cam 4-5 minute). Se trage deoparte si se adauga zahar tos dupa gust, zahar vanilat sau seminte razuite din pastaia de vanilie si scortisoara (daca va place). E singurul preparat in care imi place sa simt textura zaharului tos, care da o nota crocanta extrem de placuta in contrast cu galustele moi.
3. Intr-un castron se pune branza de vaci (e foarte important sa fie mai uscata branza, nu apatoasa), oul, grisul, faina, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat si daca doriti, si putina coaja rasa de lamaie. Se framanta rapid, sa se obtina un aluat neted, nu foarte tare. Se presara planul de lucru cu putina faina, se modeleaza un cilindru din aluat si se taie cu cutitul in 10 bucati pe cat posibil egale.
4. Cu mainile umede, luam cate o bucata de aluat, o aplatizam in palma si apoi asezam cate o jumatate de caisa. Se pot folosi si caise intregi, dar galustele vor iesi mult mai maril. Se inchide cu grija aluatul deasupra caisei si se rotunjeste in palme.
5. Cand apa clocoteste, se reduce focul la minimum si se plonjeaza in oala galustele, toate deodata. Cu o spatula, le desprindem delicat de fundul oalei, imediat dupa ce le-am pus la fiert, dar cu grija mare, sa nu le rupem. Dupa 5-6 minute, galustele se vor ridica la suprafata. Oprim focul si le lasam in apa fierbinte inca 5 minute, ca sa se umfle bine grisul cu apa si sa devina minunat de fragede. Dupa aceea, galustele se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa si se tavalesc prin pesmetul pregatit la punctul 2 (sau prin biscuiti, nuci etc.).
Si… suntem gata de degustat! Galustele cu caise, la fel ca si cele cu prune, se servesc atat calde cat si reci, alaturi de smantana indulcita cu un pic de zahar pudra sau cu sos de vanilie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu