13 iulie 2015

CE ESTE GLUTENUL

Glutenul este o proteina lipicioasa care se gaseste in cereale ( grau, orz, secara etc). De obicei, este folosita in panificatie ca aditiv deoarece glutenul se “tine” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor de panificatie. Este ceea ce face aluatul elastic, pufos si frumos crescut. Glutenul mai poate fi gasit si in paste, bere, medicamente, pasta de dinti, inghetata, maioneza din comert, mezeluri.

Daca deseori te simti fara energie, obosit(a), ai frecvent probleme cu balonarea si digestia, poate ca ar fi indicat sa incerci o luna de zile sa renunti total la gluten si sa vezi cum te simti. Dupa o luna, vei sti unde sa faci modificarile in alimentatia ta si a celor dragi.
Oricum, nu-ti face griji, se gasesc o multime de produse fara gluten (quinoa, hrisca, mei, amaranth, orez salbatic etc).

Niciun comentariu: