09 iulie 2015

Prajitura cu sirop de lamaie




Încearcă această variantă mai sănătoasă a unei prăjituri clasice.


 Timp: in jur de o ora
12 portii
Dificultate: Usoara

Ingrediente

75ml ulei, plus extra pentru uns
175g de făină
1½ linguriţă praf de copt
50g de migdale măcinate
50g de mălai
coaja rasă de la 2 lămâi
140g de zahăr tos
2 ouă mari
225g de iaurt

PENTRU SIROPUL DE LAMAIE
85g de zahăr tos
sucul de la 2 lămâi

Mod de preparare

  1. Se încinge cuptorul la 180° C/gaz 4. Se unge cu ulei o formă rotundă de tort (cu diametrul de 25cm şi adâncimea de 5cm), care apoi se tapetează cu hârtie de copt. Se pun mălaiul, făina, praful de copt şi migdalele măcinate într-un bol mare. Se amestecă totul cu coaja de lămâie şi cu zahărul, apoi se face o gaură în mijloc. Într-un alt bol, se amestecă ouăle cu iaurtul şi uleiul, apoi se toarnă în gaura făcută în amestecul de ingredient uscate. Se amestecă uşor cu o lingur de metal pentru a se omogeniza.
  2. Se toarnă compoziţia în formă şi se nivelează. Se coace 40 de minute sau până când, la testul scobitoarei, aceasta iese curată. Dacă prăjitura se rumeneşte prea repede, se acoperă forma cu folie de aluminiu.
  3. Între timp, se pregăteşte siropul. Se pune zahărul într-o cratiţă mică. Se adaugă zeama de lămâie şi 75ml de apă. Se încălzeşte la foc mediu, amestecând din când în când pentru a grăbi dizolvarea zahărului. Apoi se dă focul mai mare, se fierbe timp de 4 minute, până când lichidul scade puţin, iar consistenţa devine uşor vâscoasă.
  4. Se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă să se răcească puţin în formă. Cât încă este caldă, se scoate din formă şi se lasă să se odihnească pe un grătar pentru prăjituri. Se foloseşte o scobitoare şi se împunge prăjitura pentru a forma mici găuri care vor ajuta siropul să se absoarbă mai bine. Se toarnă jumătate din sirop cu ajutorul unei linguri. După ce acesta a fost absorbit complet, se toarnă la fel şi restul de sirop. Cu ultimele picături de sirop se ung marginile prăjiturii, folosind o pensulă de patiserie.

Niciun comentariu: