03 iulie 2015

ARCUS-COVASNA UN COLT DE RAI

Castelul Szentkereszty din Arcuş (judeţul Covasna) a luat forma actuală în anul 1890, o primă clădire fiind construită încă din anul 1773. Primul conac a aparţinut familiei Benko, iar documentele vremii descriau reşedinţa ca fiind o casă fără etaj şi cu şapte camere.
În anul 1840, conacul şi moşia pe care era construit au fost cumpărate de contele Kalnoky, iar după moartea sa, proprietatea a fost preluată de soţia lui. Câţiva ani mai târziu, aceasta s-a măritat din nou, cu baronul Szentkereszty. Acesta a jucat un rol important în politica de atunci, fiind chiar condamnat la închisoare pentru că a făcut parte din revoluţia din 1848. Cât timp a stat la închisoare, soţia sa a extins conacul şi a amenajat un parc în jurul acestuia. Astfel, au fost adăugate trei camere, cele 10 de atunci fiind parterul clădirii de astăzi.
Fiul baronului, Bela, s-a mutat în conac în anul 1870, iar opt ani mai târziu s-a însurat cu Maria Florescu, fiica ministrului apărării de atunci. Acest lucru a dus la mărirea averii familiei Szentkereszty şi, implicit, a conacului, care a fost transformat, în scurt timp, în castel. A fost ridicat un etaj, lucrările fiind desfăşurate în două etape. Prima etapă a coincis cu construirea casei scării, a tavanurilor şi efectuarea lucrărilor de tâmplărie. A doua etapă a constat în finalizarea sălilor, mobilarea lor şi decorarea acestora. Stilul adoptat este cel neobaroc (foarte bine observat în mansarda rezalitului şi în friza de sub acoperiş), având şi câteva accente neorenascentiste.

În jurul Castelului Szentkereszty a fost amenajat un parc englezesc, acest tip de parc fiind des întâlnit în astfel de ansambluri arhitecturale. Acesta a avut mai multe construcţii, de dimensiuni destul de mici, dar care au dispărut cu timpul: au existat un foişor, o casă a pustnicului şi un pavilion. 
Sursa si continuareadescoperimlumeaimpreuna.ro

Niciun comentariu: